,

Põhja-Eesti tüüpi Hiiumaa prees

Lame sakilise servaga 18.-19. sajandi sõle alaliik. Vanim leid on 18. sajandi algusest ripatsmüntidega prees. Märgid preesi kuldamisest viitab 18. sajandi algusesse. Harvaesinevate nupukestega kaunistatud volüümikas prees.
Nimi NUCKÖ-DAGÖ muuseumiesemel tähendab, et ese on kogutud arvatavalt Noarootsist, kuid pärineb Hiiumaalt või on kaheldud, kummast kohast see pärit on.

Loodud inspireerituna muuseumi ehetest ERM A 1020:121 ainetel
Originaal: kullatud hõbe

Toote suurus: läbimõõt XX cm
Toode on valmistatud hõbedast 925o
Kõiki kihelkondlike ehteid on võimalik tellida kullatuna
Tellimiseks palun võta minuga ühendust

29. oktoobril 2014 külastas Tema Kuninglik Kõrgus Rootsi kroonprintsess Victoria ja Tema Kuninglik Kõrgus prints Daniel Eesti Rahva Muuseumi.
234 eset jõudsid Rootsist tagasi koju, ERM-i.

Helgi Põllo arvamus ehtest:
See prees iseloomustab arvatavalt Hiiumaal elanud rootslaste, just Kärdla eestlaste ehtevalikut. Nimelt saadeti juba 1810. aastal seoses Kärdla mõisa rajamisega saarelt Vormsisse, Noarootsi ja Haapsalusse 27 Rootsi perekonda. Ilmselt oli see prees väljarännanutega kaasas. Kas punane lint oli algselt preesi küljes või kasutati seda kaeluse ilustusena, ei oska öelda, kuid punased paelad kuuluvad tollase pidupäevase riietuse juurde, niipalju kui seda Schlichtingi piltidelt aimata saab. 

Üldse saadeti Hiiumaalt Lääne-Eestisse ca 300 Kärdla rootslast, mistõttu moodustas nendega kaasa läinud vara üsna tähelepanuväärse osa uue koha vanavarast. Sarnase preesi on üks hiidlane enne sõda Kärdla lähedalt maa seest leidnud ning see on pärast aastaid Rootsis viibimist taas saarele jõudnud. Nii võib arvata, et selline lihtne preesi tüüp oli Hiiumaal laialt levinud, kuid rahade ja paela lisamine muutsid ehet suursugusemaka ja värvikamaks.

Kaalu Kirme arvamus: 
Prees on stiili ja võtete järgi valmistatud Tallinna meistri poolt. 18. sajandile viitab algne kuldamine ja kupud kompositsioonis. Meistrimärki nii varastel talurahvaehetel muidugi ei ole.